Καλώς ορίσατε στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης

Το Ίδρυμα

Προφίλ των Φ.Κ.Μ.

Το Πολιτικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ή Ξενοδοχείο είναι το μοναδικό φιλανθρωπικό Ίδρυμα της παλιάς Μυτιλήνης και ο κυριότερος φορέας Κοινωνικής Πρόνοιας στη Λέσβο κατά την Οθωμανική Περίοδο. Γνωστό σήμερα με το όνομα «Φιλανθρωπικά Καταστήματα», έχει έδρα την πόλη της Μυτιλήνης, απέναντι από τον Ναό του Αγίου Θεράποντα και στην οδό Καραντώνη 2.

Το Πολιτικό Νοσοκομείο δεν περιορίστηκε μόνο στον τομέα της Φιλανθρωπίας (περίθαλψη ασθενών, βοήθεια απόρων, ηλικιωμένων, ορφανών). Παρουσίασε σημαντική δράση στην παιδεία και την πνευματική ανάπτυξη του τόπου από το 1844 και μετά.

Το πρώτο γραπτό κείμενο που συναντάται στα ψηφιοποιημένα πλέον αρχεία του χρονολογείται από το 1813.

Με την οικονομική στήριξη και βοήθεια του Νοσοκομείου χτίστηκαν:

  1. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης (Βοστάνειο)
  2. Ο Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος και τα παρεκκλήσια Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ειρήνης
  3. Το Κεντρικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης
  4. Το Κομνηνάκειο
  5. Το Παρθεναγωγείο

Τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης σήμερα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό, Διοικούνται από δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο τον Γ και μέλη ευϋπόληπτους συντοπίτες μας καθώς και εκπροσώπους Επιστημονικών και Παραγωγικών τάξεων. Στην υπηρεσία τους εργάζονται 65 άτομα μόνιμο προσωπικό, καθώς κι εποχικό. Απασχολούνται σε διαφορετικές δραστηριότητες και χώρους (Γηροκομείο, Λογιστήριο, Γραμματεία, αγροτικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.)

Περιουσία του Ιδρύματος

Αποτελείται από αστικά και αγροτικά ακίνητα, η εκμετάλλευση της οποίας αποφέρει έσοδα στο Ιδρυμα ώστε να επιτελούν το έργο τους.

Σκοποί του Ιδρύματος

  • Η Διοίκηση και συντήρηση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων ΜΚ και Χρονίως Πασχόντων Ατόμων «Ο Αγιος Γεώργιος Μυτιλήνης».
  • Η Συντήρηση και Διοίκηση του Οικοτροφείου Θηλέων «Ανδρέου Π. Κατσακούλη».
  • Η συντήρηση και Διοίκηση των Α και Β Νεκροταφείων Μυτιλήνης, Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Κυριακής αντίστοιχα.
  • Τα Κεφάλαια Αυτοτελούς Διαχείρισης – Κληροδοτήματα Νικολάου Μητρέλια, Εριφύλης και Θρασυβούλου Αρχοντοπούλου – Βασιλείου Καμπά, Εκπαιδευτικό Κληροδότημα Βοστάνη.
  • Η χορήγηση υποτροφιών σε απόρους αριστούχους σπουδαστές Ανωτάτων Σχολών – Βοηθήματα σε αναξιοπαθούντες.

Προϊόντα

Στους ελαιώνες του Ιδρύματος παράγεται ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και άριστης ποιότητας. Λειτουργεί επίσης μια μονάδα παραγωγής αμνοεριφίων, γάλα, κρέας αμνοεριφίων. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του προϊόντος μας.